Dziś odpowiemy sobie na
jedno z najczęściej zadawanych pytań potencjalnych Konsumentów Zielonej Żywności szczególnie Chlorelli…
Dotyczy ono zawartości w zielonej żywności puryn w związku z DNĄ MOCZANOWĄ
także chorobą królów”, powoduje bolesne obrzęki stawów. W chorobie tej zaleca się ograniczenie spożycia puryn.
Przyjrzyjmy się zatem temu trochę bliżej
Czy Chlorellé możemy jeść przy dnie moczanowej??
Co powoduje powstawanie tej strasznie uciążliwej dolegliwości!?
wyraźnych objawów. U innych osób prowadzi jednak do odkładania się
kryształków kwasu moczowego w tkankach najczęściej w nerkach i stawach.
kryształki osadzają się w stawach, rozwija się choroba – Dna moczanowa.
się często z podwyższonym poziomem puryn w diecie. Dlatego przy tej
chorobie zalecana jest dieta niskopurynowa
zatem głównie szlachtę, która miała w diecie znacznie więcej mięsa (i alkoholu) niż reszta społeczeństwa…
Dlatego dna moczanowa nazywana jest
chorobą królów
jak podroby, mięso, owoce morza
Konieczne jest zwiększenie spożycia całościowych pokarmów roślinnych
Otóż
Chlorella zawiera stosunkowo duże ilości puryn. Są częścią tzw. czynnika wzrostu Chlorelli CGF i są bardzo korzystne
dla organizmu
zawartość puryn w żywności
ilość w 100 g (tzn. w 400 groszkach Chlorelli).
„Tabelaryczna” wartość puryn nie jest zatem czynnikiem decydującym!!!
Najważniejsze jest to, jakie inne substancje zawiera produkt i co się z nimi dzieje w organizmie
kwasu moczowego
Na początku stosowania Chlorelli poziom kwasu moczowego może zacząć się wahać, a szczególnie przy szybkim zwiększaniu porcji objawy dny moczanowej mogą się nasilić ale jest to naturalny objaw podczas trwania oczyszczaniania, zdrowienia organizmu
powoli, wskazane jest też przestrzeganie dodatkowych zaleceń jak ograniczenie alkoholu, zwiększenie spożycia płynów itp.
Podsumowując
Chlorella należy do produktów a większej zawartości puryn a mimo to jest odpowiednia również dla osób z podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi albo już cierpiących na dne moczanową
Jednak nie chodzi tu o dokładną zawartość puryn, ale o to, w jaki sposób produkt żywnościowy jest metabolizowany w organizmie!!!
Może to jednak zająć trochę czasu, a u osób z dną moczanową wskazane jest od początku wolne zwiększanie porcji Chlorelli
dotkniętych chorobą stawów
Przy ustalaniu porcji Zielonej żywności wskazane jest zawsze skonsultowanie się za
swoim Doradcą
Jeśli objawy dny występują w trakcie jedzenia Zielonej
Żywności, to zwykle dlatego, że obecna porcja zielonej żywności nie równoważy pozostałych czynników..
Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi również na pozostałe wpływy zwiększenie spożycia czystej wody, pokarmów roślinnych i odwrotnie, znaczne ograniczenie spożycia alkoholu, mięsa, słodzonych napojów
i słodyczy
Reasumując Nasza Zielona Żywność choć nie jest Lekiem świetnie, naturalnie wspiera organizm w powrocie do Zdrowia poprzez oczyszczanie i odżywianie komórkowe… działa naprawczo ogólnoustrojowo, przeciwzapalnie, oczyszczająco, odżywiająco dzięki czemu Jego naturalne funkcje samoregeneracji, samoleczenia bo jak Wam już wspomniałam każdy żywy organizm sam się leczy
Należy pamiętać, że gdy Komórka jest odpowiednio Odżywiona Sama się Oczyszcza