Witam serdecznie Kochani 🤗
Większości z Nas stan zapalny kojarzy się głównie z ostrym, lecz przejściowym i najczęściej ograniczonym tylko do konkretnego miejsca czy układu zaburzeniem stanu zdrowia, będącym reakcją obronną organizmu np. na jakiś uraz czy infekcję. Prawda jest jednak taka, że stan zapalny to dużo szersze pojęcie. W formie przewlekłej, uogólnionej występuje on u dużej części z Nas.
Co to oznacza w praktyce?
Większości ludzi rzeczywiście stan zapalny kojarzy się dość wąsko, np. z lejącą się z rany ropą, zapaleniem migdałków albo zapaleniem płuc, a więc ze stanem zapalnym okołoinfekcyjnym czy okołourazowym. To bardzo ogranicza nasze myślenie, bo tak naprawdę stan zapalny jest obecny w naszym organizmie praktycznie przez cały czas, z wielu różnych powodów. Choćby dlatego, że nasz metabolizm stale wytwarza jakieś produkty uboczne wymagające detoksykacji albo dlatego, że wprowadzamy do organizmu wysoko przetworzone, niezdrowe pokarmy czy substancje, które wytwarzają wolne rodniki lub przyczyniają się do powstawiania tzw. komórek zombie, niezdolnych do dalszego produktywnego życia i będących tylko obciążeniem. Również powstawanie w naszych organizmach komórek nowotworowych, co ma miejsce praktycznie każdego dnia, przyczynia się do generowania stanu zapalnego. Jest to więc stan, w którym nasz organizm musi zaangażować różnego rodzaju siły i środki, w tym m.in. nasz układ immunologiczny, żeby te wszystkie zbędne czy szkodliwe dla zdrowia elementy wykryć i zneutralizować. Do tego wszystkiego potrzebna jest energia, dużo energii. W związku z tym, im bardziej intensywny, im bardziej nasilony będzie stan zapalny w naszym organizmie, tym większy negatywny wpływ będzie on miał na naszą ogólną kondycję i odwrotnie. Działa to trochę na zasadzie błędnego koła, zwłaszcza jeśli sami regularnie „dokładamy do tego pieca”.
Ważne jest jednak to, aby nie działać wyłącznie objawowo, lecz dotrzeć do przyczyny zapalenia – szczególnie, jeśli stan zapalny ma charakter przewlekły.
Wśród chorób, do rozwoju których przyczynia się chroniczny stan zapalny, należą m.in.: nadciśnienie tętnicze, zawał mięśnia sercowego, udar mózgu, cukrzyca typu 2, a także choroby nowotworowe. Przewlekłe zapalenia przez długi czas mogą pozostawać niezauważone, wyniszczając organizm.
Wbrew pozorom, nie tylko robiąc rzeczy ewidentnie niezdrowe, czyli np. paląc papierosy czy pijąc alkohol. Stan zapalny w naszym organizmie może też zostać wywołany lub nasilony przez silnie stresujące zdarzenie, np. gdy na coś lub na kogoś mocno i bez sensu się wkurzymy. Tak naprawdę jednak jest takich czynników indukujących stan zapalny bardzo wiele. Jeśli na przykład się dobrze nie wyśpimy, bo oglądamy filmy do późna w nocy i nasz organizm nie dostanie odpowiedniej dawki snu (czyli 6-8 godzin), to następnego dnia rozpoczyna się gra hormonalna, która m.in. skutkuje zwiększeniem apetytu na słodkie pokarmy, a także pobudza różne inne mechanizmy mobilizujące organizm do działania, co w efekcie doprowadza do rozwoju stanu zapalnego. Chociaż ropa się nam wtedy z uszu nie leje, to jednak na poziomie komórkowym, czyli niewidocznym i nieuświadomionym, dochodzi do szeregu niekorzystnych zjawisk. M.in. nasila się wtedy tzw. stres oksydacyjny (rośnie ilość i szkodliwe oddziaływanie wolnych rodników), co stwarza szczególne zagrożenie dla naszego delikatnego układu genetycznego, czyli zdeponowanego w komórkach DNA.
Czym grozi przewlekły stan zapalny?
W wyniku utrzymywania się przewlekłego stanu zapalnego zaczyna się rozwijać demencja, a także choroba Parkinsona. Badania potwierdziły, że przewlekły stan zapalny może przyczyniać się do rozwoju zmian neurodegeneracyjnych i ciężkich degeneracyjnych chorób układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera.
💚🌞💚🌞💚🌞💚🌞💚🌞💚🌞💚🌞
Co możemy zrobić? Czy Zielona Żywność może Nam pomóc??
Co to jest Zielona Żywność Funkcjonalna, nazywana żywnością XXI wieku?
Są to:
Dlatego też Nasz ekstrakt Soku z trawy jęczmiennej jest niezastąpionym źródłem enzymów i wartości odżywczych, potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Zawiera ponad 60% białka roślinnego, łatwo przyswajalnego. Ma najwięcej Chlorofilu (tzw. roślinnej krwi) ze wszystkich roślin na ziemi
Zielona Żywność wychodzi na spotkanie Naszym potrzebom
Sok z Młodego Jęczmienia i alga Chlorella Pyrenoidosa Sorokiniana są pełnowartościowymi warzywami, dla których najczęściej brakuje miejsca na naszych codziennych talerzach (wg badań z konferencji lekarskiej poświęconej chorobom cywilizacyjnym, ok 3⁄4 Polaków nie je warzyw, a Ci, którzy jedzą… spożywają ich ok. 200g dziennie, gdy tymczasem średnie spożycie warzyw w Europie wynosi 600g).
Zamiast jeść dziesiątki suplementów, których nie zrodziła Natura, które w izolacji mają bardzo małą skuteczność, żeby nie powiedzieć żadną, Warto wrócić do tego, co kompleksowe, najprostsze i co sprawdzone
Czym charakteryzuje się Nasza wysokogatunkowa Zielona Żywność i jakie są jej wyjątkowe zalety?
Jaki jest jej wpływ na Przewlekłe Stany Zapalne?
Biorąc pod uwagę skład Naszej Zielonej Żywności jedna szklanka Soku z Jęczmienia i porcja Chlorelli są równowartością składników odżywczych zawartych w kilku kilogramach ekologicznych warzyw!!
Na rynku spożywczym jest obecnie wiele produktów z jęczmienia i chlorelli. Są różnej, nie zawsze najlepszej, jakości. Od ponad półtora roku stosuję produkty, których działanie poznałam na sobie i bliskich i wiem, że są godne rekomendacji.
Kochani aby prawdziwie dożywić Nasz organizm na poziomie komórkowym potrzebujemy enzymów trawiennych, aminokwasów i wielu innym niezbędnych substancji odżywczych, których nie znajdziemy w przetworzonej czy nafaszerowanej chemią żywności.
Już kilkadziesiąt lat temu naukowcy udowodnili, że w dużym stopniu współzależą od siebie trzy układy naszego ciała, tj. nerwowy, odpornościowy i endokrynny, a dysfunkcja chociażby jednego z nich będzie oddziaływać na pozostałe. Wzajemne powiązanie tych układów odbywa się m.in. za pomocą neuroprzekaźników.
Skoro w naszych organizmach nastąpiło zachwianie równowagi, należy ją przywrócić.
Każdy z Nas wie, co należy robić, aby być zdrowym? Zdrowo się odżywiać, ćwiczyć i żyć bez stresu
Na szczęście rozwiązanie jest możliwe!
Skoro Nasze Zdrowie mieszka w jelitach, to od talerza należy zacząć!!
To pożywienie powinno Nas jednocześnie odżywiać i oczyszczać, w innym przypadku jest tylko wolno działającą trucizną. Każdy z Nas jest niepowtarzalną Całością, którą wystarczy karmić każdego dnia pełnowartościowym pożywieniem, aby przywrócić Nas do równowagi i hormonalnej, i zasadowo-kwasowej, i emocjonalnej.
W związkach międzyludzkich mówimy o harmonii, w zdrowiu fizycznym mówimy o równowadze zasadowo-kwasowej, w zdrowiu emocjonalnym mówimy o wewnętrznej homeostazie. Gdy w naturze zostaje zachwiana równowaga, kończy się to katastrofą i to już nie tylko kwestia dobrych doświadczeń związanych z zażywaniem zielonego jęczmienia, ale również badania naukowe potwierdzają, iż Młody Jęczmień i Chlorella Pyrenoidosa Sorokiniana działają Uzdrawiająco w przypadku zaburzeń funkcjonowania organizmu takich jak:
…a dzieje się tak, bo młody jęczmień i chlorella zawierają bogactwo przeciwutleniaczy, substancji przeciwzapalnych, chlorofilu, witamin, minerałów, enzymów oraz aminokwasów.
Nasza Zielona Żywność ma też mnóstwo zalet:
Można by tu wymieniać bez końca…
Moi Drodzy… Choroba Nam się nie przytrafia!!!
Your Attractive Heading
Reasumując gdy widzę wokół siebie ludzi, którzy jeszcze do niedawna borykali się, czy to z różnymi dolegliwościami, a którzy zdecydowali się jeść Naszą Zieloną Żywność i w ten prosty sposób wyzbyli się swoich przypadłości, czerpią teraz z życia pełnymi garściami i dziś „Chce się im Chcieć chce im się Żyć”….to wiem… wiem, że Natura jest najlepszym Uzdrowicielem dla Ciał i Dusz.
Jedzcie i pijcie na zdrowie!