DNA MOCZANOWA, PURYNY A ZIELONA ŻYWNOŚĆ SOK MŁODEGO JĘCZMIENIA I CHLORELLA

Dziś odpowiemy sobie na

jedno z najczęściej zadawanych pytań potencjalnych Konsumentów Zielonej Żywności szczególnie Chlorelli…😉

Dotyczy ono zawartości w zielonej żywności puryn w związku z DNĄ MOCZANOWĄ ☝️

🌿Dna moczanowa, zwana

także chorobą królów”, powoduje bolesne obrzęki stawów. W chorobie tej zaleca się ograniczenie spożycia puryn.

🌿

Przyjrzyjmy się zatem temu trochę bliżej 👇👇

Czy Chlorellé możemy jeść przy dnie moczanowej??

💚 Tak oczywiście…Chlorellę można jeść przy dnie moczanowej, jest nawet wskazana ale należy przestrzegać określonych zasad….☝️

🌿Podstawowe powiązania👇

Co powoduje powstawanie tej strasznie uciążliwej dolegliwości!?

🌱Niezdrowy tryb życia i niezrównoważona dieta powodują wzrost poziomu kwasu moczowego we krwi.

🌱U niektórych osób wzrost poziomu kwasu moczowego nie powoduje

wyraźnych objawów. U innych osób prowadzi jednak do odkładania się

kryształków kwasu moczowego w tkankach najczęściej w nerkach i stawach.

🌱Przy odkładaniu się w nerkach powstają kamienie nerkowe. Natomiast gdy

kryształki osadzają się w stawach, rozwija się choroba – Dna moczanowa.

🌿Dna moczanowa (i ogólnie podwyższony poziom kwasu moczowego) wiąże

się często z podwyższonym poziomem puryn w diecie. Dlatego przy tej

chorobie zalecana jest dieta niskopurynowa☝️

🌿Dużo puryn znajduje się w mięsie. W przeszłości dna moczanowa dotykała

zatem głównie szlachtę, która miała w diecie znacznie więcej mięsa (i alkoholu) niż reszta społeczeństwa…

Dlatego dna moczanowa nazywana jest

chorobą królów🌿

🌿Jaki zatem powinniśmy prowadzić tryb życia przy dnie moczanowej??

🌱Otóż tradycyjnie zaleca się ograniczanie puryn pochodzenia zwierzęcego, takich

jak podroby, mięso, owoce morza☝️☝️

🌱Bardzo ważne jest ograniczenie alkoholu i picie czystej wody w odpowiedniej ilości.

🌱Problematyczne są również słodzone napoje i słodycze zawierające syrop glukozowo- fruktozowy☝️

Konieczne jest zwiększenie spożycia całościowych pokarmów roślinnych☝️☝️

🛑

💚Jak to jest z purynami w Chlorelli?

Otóż

Chlorella zawiera stosunkowo duże ilości puryn. Są częścią tzw. czynnika wzrostu Chlorelli CGF i są bardzo korzystne

dla organizmu☝️

🌱 Ale Uwaga na zwykle popelniany błąd w tabelach, w których podawana jest

zawartość puryn w żywności☝️

☝️ Chlorella ma wysokie wskaźniki. Jest to jednak

ilość w 100 g (tzn. w 400 groszkach Chlorelli).

🌱Puryny z Chlorelli są metabolizowane w inny sposób dużo bardziej bezpieczny niż puryny np z mięsa☝️

🌱Spożycie puryn w diecie wpływa na poziom kwasu moczowego tylko w ok 15%!

„Tabelaryczna” wartość puryn nie jest zatem czynnikiem decydującym!!!🌱

Najważniejsze jest to, jakie inne substancje zawiera produkt i co się z nimi dzieje w organizmie☝️

🛑🛑🛑Chlorella, chociaż ma sporą ilość puryn, powoduje obniżenie poziomu

kwasu moczowego🛑🛑🛑

💚Ogólnie rzecz biorąc, puryny z produktów roślinnych są lepsze niż te odzwierzęce!!💚

🌿

Na początku stosowania Chlorelli poziom kwasu moczowego może zacząć się wahać, a szczególnie przy szybkim zwiększaniu porcji objawy dny moczanowej mogą się nasilić ale jest to naturalny objaw podczas trwania oczyszczaniania, zdrowienia organizmu☝️

🛑U osób ze skłonnością do dny moczanowej porcje Chlorelli zwiększamy

powoli, wskazane jest też przestrzeganie dodatkowych zaleceń jak ograniczenie alkoholu, zwiększenie spożycia płynów itp.

Podsumowując ☝️🛑☝️

Chlorella należy do produktów a większej zawartości puryn a mimo to jest odpowiednia również dla osób z podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi albo już cierpiących na dne moczanową☝️

Jednak nie chodzi tu o dokładną zawartość puryn, ale o to, w jaki sposób produkt żywnościowy jest metabolizowany w organizmie!!!

🛑 Chlorella w ostatecznym efekcie pomaga obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi i to jest najważniejsze 🛑

Może to jednak zająć trochę czasu, a u osób z dną moczanową wskazane jest od początku wolne zwiększanie porcji Chlorelli ☝️

🛑W przypadku Chlorelli i Jęczmienia, oprócz obniżenia poziomu kwasu moczowego, oba produkty mają też działanie przeciwzapalne w rejonie

dotkniętych chorobą stawów🛑

Przy ustalaniu porcji Zielonej żywności wskazane jest zawsze skonsultowanie się za

swoim Doradcą ☝️

Jeśli objawy dny występują w trakcie jedzenia Zielonej

Żywności, to zwykle dlatego, że obecna porcja zielonej żywności nie równoważy pozostałych czynników..

Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi również na pozostałe wpływy zwiększenie spożycia czystej wody, pokarmów roślinnych i odwrotnie, znaczne ograniczenie spożycia alkoholu, mięsa, słodzonych napojów

i słodyczy☝️

Reasumując Nasza Zielona Żywność choć nie jest Lekiem świetnie, naturalnie wspiera organizm w powrocie do Zdrowia poprzez oczyszczanie i odżywianie komórkowe… działa naprawczo ogólnoustrojowo, przeciwzapalnie, oczyszczająco, odżywiająco dzięki czemu Jego naturalne funkcje samoregeneracji, samoleczenia bo jak Wam już wspomniałam każdy żywy organizm sam się leczy ☝️ zostają automatycznie usprawnione i zaczynają powoli wracać na swoje naturalne tory…💚 Organizm cały czas dąży do swojego naturalnego stanu Homeostazy wystarczy tylko mu nie przeszkadzać i na pewnym etapie gdy już dopuścimy do takich dolegliwości pomagać mu dostarczając wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów, aminokwasów, enzymów trawiennych…Dieta to Podstawa Zdrowia 💚

Należy pamiętać, że gdy Komórka jest odpowiednio Odżywiona Sama się Oczyszcza 💚

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *