Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem biogennym, co oznacza, że życie bez wapnia nie jest możliwe
Niedobory wapnia prowadzą między innymi do niedoczynności mięśnia sercowego. Znajdziemy go we wszystkich tkankach organizmu człowieka, najwięcej w kościach i zębach. Do organizmu trafia ze źródeł nieorganicznych (np. wody mineralne z zawartością wapnia) lub ze źródeł organicznych (żywność roślinna i odzwierzęca).
Źródła wapnia?
Za główne źródła wapnia uważane są wyroby mleczne i mleko, chociaż przemysłowe przetwarzanie mleka wnosi do tej dziedziny wielkie znaki zapytania, jeśli nie wykrzykniki!
Źródła roślinne w większości są ubogie w wapń i często problemem jest rzeczywista wchłanialność wapnia w układzie trawiennym człowieka.
Zawartość wapnia w zielonej żywności!
Jak to zatem wygląda w przypadku Soku z Młodego Jęczmienia i Chlorelli Pyrenoidosa Sorokiniana?
Czy zawiera substancje antyodżywcze tj kwas szczawiowy i fitowy? Często zadajecie mi to pytanie….
Postaram się w kilku zdaniach Wam na nie odpowiedzieć
Otóż zacznę od tego co to są substancje antyodżywcze ….. są to substancje zawarte w żywności roślinnej, które pogarszają lub nawet uniemożliwiają wchłanianie substancji odżywczych (ang. nutrients). Są naturalną częścią roślin. Są korzystne zarówno dla roślin, jak i człowieka. Do typowych substancji anty- odżywczych należą m.in. kwas fitowy, taniny, lektyny, inhibitory proteaz i kwas szczawiowy (tzw. szczawiany). Działanie antyodżywcze ma także błonnik
Ilość substancji antyodżywczych można zmniejszyć poprzez odpowiednie przetwarzanie pożywienia, np. namoczenie roślin strączkowych, a następnie ich obróbka cieplna zmniejszają ilość kwasu fitowego oraz tzw. inhibitorów proteaz, poprawiając w ten sposób wchłanianie wapnia i białka. Jak jednak wspomniano powyżej – naszym celem nie jest całkowite wyeliminowanie substancji antyodżywczych, ponieważ także one stanowią dla organizmu niezaprzeczalną korzyść, np. fitany pomagają chronić organizm przed rozwojem niektórych rodzajów nowotworów
Kwas fitowy i szczawiany…
Kwas fitowy występuje także w Jęczmieniu ale jest naturalną częścią nasion oraz ziarna nie młodych pędów, liści Jęczmienia…!!
Jęczmień jest w grupie roślin o wysokiej zawartości kwasu fitowego. Nie znajdziemy go jednak w liściach Zielonego Jęczmienia
Warto podkreślić, że spożywamy przetworzony w niskiej temperaturze Sok z liści młodego, zielonego jęczmienia, a nie jego ziarno
Tym samym znika problem kwasu fitowego i wiązania wapnia. Wapń jest wiązany w liściach Zielonego Jęczmienia głównie przez białka roślinne (kalmodulina, kalcyneuryna B).
Kwasu fitowego nie znajdziemy też w Chlorelli Pyrenoidosie. Tutaj wapń jest wiązany przez białka alg.
Kwas szczawiowy – w niewielkiej ilości występuje w Jęczmieniu, głównie w ziarnie.
Ponieważ nie spożywamy ekstraktu z ziarna, a z liści młodego, zielonego jęczmienia, problemu kwasu szczawiowego w tym przypadku również nie ma!!
Algi….niektóre zawsze, inne sporadycznie, zawierają wapń w postaci szczawianu wapnia….
Chlorella Pyrenoidosa reguluje zawartość szczawianu wapnia
Mówimy o niewielkich ilościach, które nie stanowią problemu dla wchłaniania wapnia, dlatego Chlorelli nie muszą ograniczać również osoby, które powinny kontrolować spożycie szczawianów w diecie
Wspaniała budowa zielonej żywności!
Nasz Sok z Młodego Jęczmienia i Chlorella Pyrenoidosa Sorokiniana nie zawierają zatem substancji antyodżywczych, które blokowałyby wchłanianie zawartego w nich wapnia do organizmu
Otóż w Naszej Zielonej Żywności wapń występuje głównie w formie związanej z białkami roślinnymi i jak najbardziej jest dla Nas Korzystny
W organizmie człowieka zielony wapń uwalnia się z tego wiązania, a następnie jest wchłaniany. Kompleksowość składu wysokiej jakości zielonych produktów żywnościowych stanowi jednocześnie dla metabolizmu wapnia dwie dodatkowe istotne korzyści
Dodatkowe korzyści
Chlorella Pyrenoidosa zawiera znaczącą ilość witaminy D, która ma zasadnicze znaczenie dla przenikania wapnia z układu trawiennego do krwi.
Oba Nasze zielone produkty żywnościowe Jęczmień i Chlorella – zawierają także znaczącą, pod względem odżywczym, ilość witaminy K2, która odgrywa kluczową rolę w procesie wbudowywania wapnia do tkanek docelowych i zapobiega patologicznemu odkładaniu się minerałów np. w ścianach naczyń, w nerkach, pęcherzyku żółciowym lub w postaci kamienia nazębnego. Jest ważna także w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, dla prawidłowego rozwoju szkieletu, zębów, dla płodności i innych procesów w organizmie. Większość populacji cierpi na niedobór witaminy K2, jest w nią uboga przemysłowo przetwarzana żywność
Spożywanie Naszego Jęczmienia i Chlorelli jest dla organizmu źródłem trzech kluczowych substancji. Są to: WAPŃ + Witamina D(hormon)+ Witamina K2. To jeden z powodów korzystnego wpływu spożywania Zielonej Żywności na metabolizm minerałów w organizmie i wyeliminowanie powiązanych z tym dolegliwości!!!
Reasumując Nasza Zielona Żywność jest źródłem dostępnego dla organizmu człowieka wapnia
Także jeżeli nie spożywasz jeszcze Naszego Soku z Młodego Jęczmienia i Chlorelli Pyrenoidosa Sorokiniana a chciałbyś zacząć swoją Zieloną Przygodę to zapraszam do mnie do kontaktu gdzie będziesz mógł zakupić np w promocyjnym zestawie 3+1Gratis =25% taniej lub w zestawie 1+1, również wysyłka do UK i Europy to zostaw komentarz pod postem lub napisz do mnie wiadomość prywatną klikając w link
https://m.me/sylwiabekierjedzzdrowo