WAPŃ A NASZA ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA

Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem biogennym, co oznacza, że życie bez wapnia nie jest możliwe☝️

Niedobory wapnia prowadzą między innymi do niedoczynności mięśnia sercowego. Znajdziemy go we wszystkich tkankach organizmu człowieka, najwięcej w kościach i zębach. Do organizmu trafia ze źródeł nieorganicznych (np. wody mineralne z zawartością wapnia) lub ze źródeł organicznych (żywność roślinna i odzwierzęca).

Źródła wapnia?

Za główne źródła wapnia uważane są wyroby mleczne i mleko, chociaż przemysłowe przetwarzanie mleka wnosi do tej dziedziny wielkie znaki zapytania, jeśli nie wykrzykniki!

Źródła roślinne w większości są ubogie w wapń i często problemem jest rzeczywista wchłanialność wapnia w układzie trawiennym człowieka.

Zawartość wapnia w zielonej żywności!

Jak to zatem wygląda w przypadku Soku z Młodego Jęczmienia i Chlorelli Pyrenoidosa Sorokiniana?

Czy zawiera substancje antyodżywcze tj kwas szczawiowy i fitowy? Często zadajecie mi to pytanie….

Postaram się w kilku zdaniach Wam na nie odpowiedzieć 😉😉

Otóż zacznę od tego co to są substancje antyodżywcze ….. są to substancje zawarte w żywności roślinnej, które pogarszają lub nawet uniemożliwiają wchłanianie substancji odżywczych (ang. nutrients). Są naturalną częścią roślin. Są korzystne zarówno dla roślin, jak i człowieka. Do typowych substancji anty- odżywczych należą m.in. kwas fitowy, taniny, lektyny, inhibitory proteaz i kwas szczawiowy (tzw. szczawiany). Działanie antyodżywcze ma także błonnik☝️

Ilość substancji antyodżywczych można zmniejszyć poprzez odpowiednie przetwarzanie pożywienia, np. namoczenie roślin strączkowych, a następnie ich obróbka cieplna zmniejszają ilość kwasu fitowego oraz tzw. inhibitorów proteaz, poprawiając w ten sposób wchłanianie wapnia i białka. Jak jednak wspomniano powyżej – naszym celem nie jest całkowite wyeliminowanie substancji antyodżywczych, ponieważ także one stanowią dla organizmu niezaprzeczalną korzyść, np. fitany pomagają chronić organizm przed rozwojem niektórych rodzajów nowotworów☝️☝️

Kwas fitowy i szczawiany…

Kwas fitowy występuje także w Jęczmieniu ale jest naturalną częścią nasion oraz ziarna nie młodych pędów, liści Jęczmienia…!!

Jęczmień jest w grupie roślin o wysokiej zawartości kwasu fitowego. Nie znajdziemy go jednak w liściach Zielonego Jęczmienia☝️

Warto podkreślić, że spożywamy przetworzony w niskiej temperaturze Sok z liści młodego, zielonego jęczmienia, a nie jego ziarno☝️😉

Tym samym znika problem kwasu fitowego i wiązania wapnia. Wapń jest wiązany w liściach Zielonego Jęczmienia głównie przez białka roślinne (kalmodulina, kalcyneuryna B).

Kwasu fitowego nie znajdziemy też w Chlorelli Pyrenoidosie. Tutaj wapń jest wiązany przez białka alg.

Kwas szczawiowy – w niewielkiej ilości występuje w Jęczmieniu, głównie w ziarnie.

Ponieważ nie spożywamy ekstraktu z ziarna, a z liści młodego, zielonego jęczmienia, problemu kwasu szczawiowego w tym przypadku również nie ma!!😍

Algi….niektóre zawsze, inne sporadycznie, zawierają wapń w postaci szczawianu wapnia….

Chlorella Pyrenoidosa reguluje zawartość szczawianu wapnia☝️

Mówimy o niewielkich ilościach, które nie stanowią problemu dla wchłaniania wapnia, dlatego Chlorelli nie muszą ograniczać również osoby, które powinny kontrolować spożycie szczawianów w diecie😍😍

Wspaniała budowa zielonej żywności!

Nasz Sok z Młodego Jęczmienia i Chlorella Pyrenoidosa Sorokiniana nie zawierają zatem substancji antyodżywczych, które blokowałyby wchłanianie zawartego w nich wapnia do organizmu😍😍 Czy wapń z zielonej żywności jest zatem dla Nas korzystny???

Otóż w Naszej Zielonej Żywności wapń występuje głównie w formie związanej z białkami roślinnymi i jak najbardziej jest dla Nas Korzystny ☝️

W organizmie człowieka zielony wapń uwalnia się z tego wiązania, a następnie jest wchłaniany. Kompleksowość składu wysokiej jakości zielonych produktów żywnościowych stanowi jednocześnie dla metabolizmu wapnia dwie dodatkowe istotne korzyści☝️

Dodatkowe korzyści

Chlorella Pyrenoidosa zawiera znaczącą ilość witaminy D, która ma zasadnicze znaczenie dla przenikania wapnia z układu trawiennego do krwi.

Oba Nasze zielone produkty żywnościowe Jęczmień i Chlorella – zawierają także znaczącą, pod względem odżywczym, ilość witaminy K2, która odgrywa kluczową rolę w procesie wbudowywania wapnia do tkanek docelowych i zapobiega patologicznemu odkładaniu się minerałów np. w ścianach naczyń, w nerkach, pęcherzyku żółciowym lub w postaci kamienia nazębnego. Jest ważna także w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, dla prawidłowego rozwoju szkieletu, zębów, dla płodności i innych procesów w organizmie. Większość populacji cierpi na niedobór witaminy K2, jest w nią uboga przemysłowo przetwarzana żywność☝️

Spożywanie Naszego Jęczmienia i Chlorelli jest dla organizmu źródłem trzech kluczowych substancji. Są to: WAPŃ + Witamina D(hormon)+ Witamina K2. To jeden z powodów korzystnego wpływu spożywania Zielonej Żywności na metabolizm minerałów w organizmie i wyeliminowanie powiązanych z tym dolegliwości!!!

Reasumując Nasza Zielona Żywność jest źródłem dostępnego dla organizmu człowieka wapnia😍😍

Także jeżeli nie spożywasz jeszcze Naszego Soku z Młodego Jęczmienia i Chlorelli Pyrenoidosa Sorokiniana a chciałbyś zacząć swoją Zieloną Przygodę to zapraszam do mnie do kontaktu gdzie będziesz mógł zakupić np w promocyjnym zestawie 3+1Gratis =25% taniej lub w zestawie 1+1, również wysyłka do UK i Europy to zostaw komentarz pod postem lub napisz do mnie wiadomość prywatną klikając w link 👇

https://m.me/sylwiabekierjedzzdrowo

Przeczytaj i zadbaj o swój organizm :

TARCZYCA

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *