Dziś bardzo ciekawy temat, o który często pytacie…czy Zielonki zawierają żelazo i czy jest ono wystarczające ? Czy możemy poradzić sobie z niedoborem żelaza dzięki zielonej żywności?
Skąd się biorą niedobory żelaza w naszych organizmach?
Otóż Kochani zacznijmy od tego, że niedobór żelaza może być konsekwencją różnych stanów chorobowych, obfitej miesiączki, zmniejszonej podaży pierwiastka z dietą lub zwiększonego zapotrzebowania fizjologicznego np. w okresie wzrostu lub ciąży. Konsekwencją jego niedoboru jest bardzo niebezpieczna dla Zdrowia Anemia.
Za co odpowiada żelazo?
Żelazo pełni bardzo ważną rolę w organizmie stymuluje czynność krwiotwórczą szpiku, nasila syntezę hemoglobiny i wzrost liczby krwinek czerwonych. Pełni ważne zadanie wiązania tlenu, aż do momentu, kiedy będzie on uwolniony w tkankach i komórkach docelowych…i wiele innych
Jęczmień i algę Chlorellę Pyrenoidosę uważa się za funkcjonalną żywność roślinną. Za szczególnie cenne uważa się to, że Zielona Żywność jest w stanie nie tylko wypełnić podstawową funkcję żywności, czyli nakarmić, ale też dostarcza do ludzkiego organizmu jeszcze coś „więcej”. Podkreślam jednak to, że bardzo ważny jest ekologiczny sposób uprawy zielonego jęczmienia i algi chlorelli.
Żelazo żelazu nie równe?
Otóż dla wyjaśnienia są dwa
typy ŻELAZA W POŻYWIENIU!!
Tak więc Żelazo jest dwojakiego pochodzenia.
Żelazo pochodzenia roślinnego to też rozwiązanie!
ROŚLINY JAKO ŚWIETNE ŹRÓDŁO ŻELAZA
Znamy bowiem różne opinie na temat tego, czy roślinne źródła żelaza są odpowiednie czy nieodpowiednie. Jak już zostało wspomniane, żelazo w przyrodzie występuje przede wszystkim w postaci związków (w postaci kompleksów). Nie inaczej jest w przypadku alg lub roślin. Ważne jest, aby układ trawienny człowieka potrafił rozkładać związki żelaza, potrafił uwolnić z nich żelazo i umożliwić jego wchłanianie do krwi. W istocie są dwa rodzaje związków żelaza. Z pierwszym układ trawienny człowieka sobie „radzi”, z drugim niestety nie
TAK WIĘC
Do pierwszego typu kompleksów żelaza należy na przykład związek ferrytyny i żelaza. Roślinna ferrytyna jest białkiem wewnątrzkomórkowym, które znajdziemy w algach i roślinach. Wiąże ze sobą żelazo trójwartościowe. Układ trawienny człowieka potrafi z tego typu związku uwolnić żelazo i w ten sposób umożliwić organizmowi człowieka jego wchłonięcie. Pamiętajmy, że chodzi o żelazo roślinne, niehemowe, trójwartościowe. To żelazo musi się przekształcić na dwuwartościowe, ponieważ tylko dwuwartościowe żelazo następnie jest wchłaniane do organizmu. Do przekształcenia trójwartościowego żelaza na dwuwartościowe organizm człowieka ma swoje własne mechanizmy.
Do drugiego typu kompleksów żelaza w roślinach należy na przykład związek kwasu fitowego i żelaza. Kwas fitowy to główna substancja zapasowa fosforu dla roślin. Związku kwasu fitowego i żelaza układ trawienny człowieka nie potrafi rozłożyć w żołądku. Tym samym nie jest w stanie uwolnić żelaza do wchłaniania w dwunastnicy. W żołądku człowieka nie występuje enzym fitaza, który mógłby rozłożyć ten kompleks. Fitazę znajdziemy już w jelicie grubym, gdzie żelazo uwalnia się z wiązania z kwasem fitowym. Jednak w jelicie grubym żelazo nie jest wchłaniane do krwi.
Zielona żywność to dobra droga do poradzenia sobie z niedoborami żelaza!
Nasz Sok z Młodego Jęczmienia i Chlorella zawierają żelazo w wiązaniu z białkami, które umożliwia Bardzo Dobre wchłanianie w układzie trawiennym człowieka!!
Grupa chińskich specjalistów zbadała sok z młodego jęczmienia i algę chlorellę. Doszli do wniosku, że są źródłem żelaza. Z pewnością nie jedynym, ale jednym z możliwych!!
BEZPIECZEŃSTWO ŻELAZA W ZIELONEJ ŻYWNOŚCI
Wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym człowieka podlega regulacji. Ciało z większą intensywnością wchłania żelazo, gdy ma go mało i odwrotnie, wchłania go mniej w czasie, gdy ma dość żelaza.
Żelazo w odzwierzęcym, hemowym wiązaniu jest łatwo wchłanialne, ale wchłanianie trudniej regulować. W przeciwieństwie do tego, w przypadku żelaza z roślinnego, niehemowego wiązania organizm potrafi lepiej ograniczyć wchłanianie, gdy żelaza jest dość.
Zdrowie w zielonej żywności!
Każdy człowiek potrzebuje na co dzień wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, w wystarczającej ilości i proporcji. Często przez naszą dietę mamy problemy z niedoborami żelaza więc musimy dbać o korzystanie z odpowiednich produktów. Najlepiej, aby były to produkty nieprzetworzone, surowe, bez sztucznych dodatków. Jeśli chodzi o produkty roślinne, ważne jest, aby były uprawiane bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Wszystkie te cechy ma Nasza Zielona Żywność. Jest ona naturalnym źródłem żelaza i wszystkich niezbędnych składników odżywczych w tym wszystkich aminokwasów, enzymów trawiennych…Zawiera witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Posiada antyoksydanty, unikatowe substancje jak CGF, betaglukan, Chlorofil, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Tych składników można by wiele wymieniać, podając ich ważną rolę w organizmie. Jednak najważniejsze jest chyba to, że są one naturalne, a więc znane naszemu organizmowi, a Zielona Żywność w pełni kompleksowa. Potrafi Nam zapewnić też dostateczną ilość składników pokarmowych.
Reasumując Zielona Żywność jest bezpiecznym źródłem naturalnego żelaza niehemowego bezpośrednio wchłanianego przez organizm a co najważniejsze nie odkłada się w przeciwieństwie do żelaza hemowego
Także jeżeli nie spożywasz jeszcze Naszego Soku z Młodego Jęczmienia i Chlorelli Pyrenoidosa jakości terape.utycznej a chciałbyś zacząć swoją przygodę z Naszą Zieloną Żywnością to zapraszam do mnie do kontaktu gdzie będziesz mógł zakupić Nasze Zielonki w promocyjnych cenach np w Zestawie 3+1gratis 25% taniej, w zestawie 1+1, pojedyncze sztuki z szybką wysyłką na terenie całej Europy i UK …. moje Doradztwo podczas trwania kuracji Gratis oczywiście
https://m.me/sylwiabekierjedzzdrowo