Jaki wpływ ma regularne spożywanie Zielonej Żywności na naszą psychikę?
Kochani chciałabym Wam dzisiaj wyjaśnić jak bardzo ważna jest odpowiednia dieta żeby zachować Zdrowie psychiczne
Otóż nasz mózg jest centrum naszego myślenia, energii psychicznej, pamięci i nastrojów. Waży tylko 2% masy ciała, ale zużywa 20% energii całego organizmu. To, jak dobrze funkcjonuje nasz mózg, nie leży w naszych genach, ale w naszych rękach
Zależy od tego, co mamy na talerzach i jakie są nasze nawyki
Jest jeszcze jeden powód, żeby zacząć troszczyć się o zdrowie naszego mózgu i psychiki… Szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy odporność psychiczna i fizyczna są na wagę złota…
Rzućmy więc naszej psychice Zielone i Kolorowe Koło Ratunkowe
Na całym świecie szerzy się „epidemia” zaburzeń nastroju, stanów depresyjnych, lęków i demencji, głównie typu Alzheimera
…W 2050 roku chorować będzie już ponad milion pacjentów, co w sumie odpowiada liczbie ludności Krakowa i Katowic
Jakie są objawy uszkodzenia mózgu?
Utrata pamięci, dezorientacja, zapominanie, zmiany nastrojów, lęki, apatia i inne. Statystyki są nieubłagane, ale my wszyscy, codziennie mamy możliwość i siłę, żeby przeciwstawić się statystyce i zadbać o zdrowie swojego mózgu. Nigdy nie jest zbyt późno i nigdy nie jest zbyt wcześnie, żeby zacząć zapobiegać.
Chorobę Alzheimera nazywa się cukrzycą typu trzeciego. Ludzie z cukrzycą mają aż 4x większe ryzyko rozwoju tej choroby, na którą klasyczna medycyna nie zna obecnie skutecznego lekarstwa. Wszelkie wahania stężenia cukru we krwi (także hipoglikemia) szkodzą zdrowiu mózgu. W Polsce cukrzycę zdiagnowowano u 9% społeczeństwa i szacuje się, że kolejnych 30% ludności ma stan przedcukrzycowy, gdy ich komórki już przestają reagować na insulinę (tzw.insulinooporność). Mózg jest napędzany glukozą i ma zasadnicze znaczenie, aby komórki mózgu były wrażliwe na insulinę.
Gdy nasze pożywienie jest złożone z cukrów prostych, żywności przetwarzanej przemysłowo oraz małej ilości warzyw i owoców, zdrowych tłuszczów i wysokiej jakości białka, zapracowujemy sobie na nierównowagę cukru we krwi. Każdy kęs się liczy i przesuwa nas albo w stronę demencji, albo bystrego mózgu
Gdy nie używamy jakiejś części ciała, słabnie. Jeśli nie stymulujemy mózgu, ubywa mu masy, czyli następuje neurodegradacja i mózg nam się zmniejsza.
Mózg jest stale przekształcającym się projektem, któremu służy różnorodność aktywności. Uczmy się stale czegoś nowego lub często zmieniajmy swoje rutynowe zachowania – spróbujmy choćby wymyć zęby drugą ręką. Pod tym względem praca w marketingu sieciowym to wspaniała profilaktyka przeciwko chorobie Alzheimera, ponieważ to niekończący się projekt pełen wyzwań i kształtowania nowych nawyków.
Podczas aktywności fizycznej, gdy trochę się zmęczymy i najlepiej, gdy jesteśmy na świeżym powietrzu i na słońcu, nasz mózg rośnie i tworzy nowe neurony (neurogeneza), wzmacniają się także połączenia między nimi (neuroplastyczność), słabnie stan zapalny w organizmie i w mózgu, poprawia się odporność na stres. A dodatkowo ruch lubią też nasze bakterie jelitowe
Często jesteśmy osobami bardzo aktywnymi, które chcą jak najwięcej zrobić, nawet kosztem swojego snu. Sen jest tak samo ważną czynnością jak praca. I jest za darmo. Podczas snu tworzą się nowe połączenia, przeżycia są segregowane, a mózg się regeneruje. Układ glimfatyczny, układ detoksykacyjny mózgu, jest najbardziej aktywny w nocy, gdy następuje wyciszenie mózgu. Wyobraźcie sobie mózg jako gąbkę – podczas snu mózg jest przepłukiwany przez płyn mózgowo-rdzeniowy, a gąbka w rożny sposób fałduje się i rozciąga. Gdy snu jest za mało, mózg nie może się rozgałęziać, tworzyć nowych połączeń, nie może nawet usuwać odpadów, które powstają, gdy korzystamy z niego w ciągu całego dnia. Jednocześnie dochodzi do atrofii mózgu. Zmęczenie spowodowane brakiem snu można krótkotrwale przezwyciężyć za pomocą stymulantów, jednak one nie pomogą nam usunąć odpadów z mózgu. Nic nie zastąpi nam wysokiej jakości snu. Powinniśmy poświęcić uwagę nauczeniu się prawidłowej higieny snu – chodźmy spać wcześnie i o tej samej porze. Sen przed północą nazywa się snem urody. Całkowicie wbrew zasadom zdrowego podejścia do mózgu i snu jest wpatrywanie się wieczorem w ekran telefonu komórkowego, komputera czy telewizora, ponieważ niebieskie światło, jakie emitują, blokuje wytwarzanie melatoniny, hormonu snu. Śpimy w ciemnym, cichym i dobrze wywietrzonym pokoju, najlepiej około 7,5 godziny.
Zrealizowanie tego co wyżej napisałam już samo w sobie pomoże naszemu organizmowi w poradzeniu sobie ze stanem zapalnym. Wprowadzenie do jadłospisu pożywienia o właściwościach przeciwzapalnych, czyli pełnego cennych wartości odżywczych, dostarczy organizmowi składniki odżywcze do wzmocnienia mikrobiomu, a tym samym także Odporności.
Do takiego pożywienia zaliczają się również Nasze Zielone i Kolorowe produkty żywnościowe Sok z Młodego Jęczmienia, Chlorella Pyrenoidosa, Żurawina, Marchew, Burak i Jagoda
Jeśli w naszych jelitach występuje nierównowaga, dysbioza, a nawet stan zapalny, grasują pasożyty (mowa o przeroście)wpływa to nie tylko na zdrowie całego organizmu, ale także jego górną część, czyli mózg. Następuje degradacja mózgu, osłabienie funkcji poznawczych, pojawiają się problemy z pamięcią, wahania nastrojów, otępienie mózgu. Za 70% naszej odporności odpowiadają jelita, powstaje tam też 90% serotoniny, hormonu szczęścia, czyli nie w mózgu, ale to właśnie tam serotonina wpływa na nasz nastrój. Również w jelitach powstaje dopamina, hormon satysfakcji, osiągania celów. Z lekką przesadą można powiedzieć, że skutków złego jedzenia nie da się usunąć dzięki medytacji J. Mikrobiom jelit lubi żywność bogatą w błonnik, a ten znajdziemy tylko w królestwie roślin
Zmniejszenie obciążenia toksycznego jest właściwym krokiem nie tylko do ożywienia mózgu, poprawienia stanu naszego mikrobiomu i wątroby, ale także do lepszego nastroju. Nasz organizm ma potężną zdolność detoksykacji w każdej chwili. Musimy mu to jednak ułatwić i nie rzucać mu kłód pod nogi. Musimy mu dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, mineralnych i wody. Do neurotoksyn zaliczamy ołów, arsen, miedź, aluminium, rtęć ,alkohol, glutaminian, aspartam, fluorki i inne.
Jeśli możemy sobie na to pozwolić, kupujmy żywność bio. Jest lepsza nie dzięki większej zawartości substancji odżywczych, ale dzięki mniejszej zawartości pestycydów, toksycznych metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Zmieńmy też swoje kosmetyki, produkty do pielęgnacji ciała i środki czyszczące. Zastąpmy je ekologicznymi, naturalnymi lub wytwarzanymi samodzielnie w domu. Pijmy naprawdę czystą wodę bez toksyn(najlepiej z odwróconej osmozy)
Przewlekły stres ma negatywny wpływ na naszą pamięć i uczenie się, zwiększa też ryzyko degeneracji mózgu. Zły sen może zwiększyć prawdopodobieństwo przewlekłego stresu, wysokiego stężenia kortyzolu, zmęczenia i chronicznego stanu zapalnego. Tak samo wybierajmy, jakie informacje wpuścimy do swojej głowy, z jakiego źródła informacji będziemy pić.
Aby obniżyć poziom stresu, zalecam na przykład regularny ruch, medytacje, ćwiczenia oddechowe, prowadzenie dzienników, nagrania relaksacyjne, spacery na świeżym powietrzu, pozytywne rozmowy ze sobą, afirmację, codzienne podziękowania…
Bądźmy sami dla siebie najlepszymi przyjaciółmi.
Świadomie powtarzajmy sobie, za co możemy być wdzięczni. To może być dach nad głową, wytrzymałe ciało, relacje, które utrzymują nas na powierzchni, zamiast nas ciągnąć na dno, wspaniały zespół kolegów i sensowna praca… Każdy drobiazg doceniony świadomie ma znaczenie i zmniejsza poziom stresu. To jedna z najważniejszych spraw, które możemy zrobić codziennie dla zdrowia swojego mózgu. Suplementacja, zmiana jadłospisu jest w porządku, ale jeśli nie oczyścimy sobie przestrzeni między uszami, zabraknie nam fundamentu
W JAKI SPOSÓB MOŻE NAM POMÓC NASZA ZIELONA I KOLOROWA ŻYWNOŚĆ?
Zielona i Kolorowa Żywność to pokarm odpowiedni (nie tylko) dla mózgu, tzw. brainfood. Do tej kategorii należą produkty żywnościowe bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B9, B12 i cholina), przeciwutleniacze, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, magnez. I te wymogi spełnia nasza zielona żywność. Do brainfood zaliczamy na przykład brokuły, awokado, ryby morskie, jagody, orzechy i ziarna, dobrej jakości zieloną herbatę i ciemną czekoladę o dużej zawartości kakao.
W jaki sposób Zielona i Kolorowa Żywność tworzy naszą strefę ochronną?
Chlorella, Jęczmień i Kolorowe Produkty Żywnościowe pomagają nam radzić sobie z nieprawidłowym stężeniem cukru we krwi. Chlorella wzmacnia działanie egzogennej i endogennej insuliny, czyli zwiększa wrażliwość komórek na insulinę i poprawia jej wykorzystanie w organizmie.
Przeciwutleniacze przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, zapaleniom i stanom, które mogą przyczynić się do chorób neurodegeneracyjnych. Dzięki temu poprawiają też jakość snu i przyspieszają regenerację po wysiłku fizycznym. Do przeciwutleniaczy zaliczają się też flawonoidy (wśród nich są rezweratrol i antocyjany), witaminy C, E, B6, A, beta-karoten, luteina, selen, cynk.
Wynika z tego, że właściwości przeciwutleniające ma całe portfolio naszych produktów.
Ich spożywanie poprawia wychwytywanie wolnych rodników, co ogranicza uszkodzenie komórek. Pomaga to nie tylko w przypadku demencji, ale też u osób z cukrzycą i innymi chorobami.
Stwierdzono, że niektóre z przeciwutleniaczy zawartych w jagodach gromadzą się w mózgu i przyczyniają się do poprawienia współpracy między komórkami mózgu. Flawonoidy wspomagają regenerację komórek mózgu i poprawiają w ten sposób zarówno pamięć długotrwałą, jak i krótkotrwałą. Jagody mają nawet wykazany pozytywny wpływ na rozwój umiejętności motorycznych.
Reasumując Kochani Nasze Zielone i Kolorowe produkty żywnościowe są bardzo korzystne dla Zdrowia nie tylko naszego mózgu, ale pomagają nam też wieść aktywne i dobre życie, które będziemy pamiętać..
Jestem WDZIĘCZNA, że mamy Zieloną i Kolorową możliwość wyboru, w jaki sposób wzmocnić swoją strefę ochronną
A zatem na Zdrowie, Odporność i Bystry Umysł, Przyjaciele
Pamiętajmy, że Nasze Zdrowie jest w Naszych Rękach i Profilaktyka to Podstawa